Draag jouw idealen door, ook na je leven. Door (een deel van) je nalatenschap te schenken aan een goed doel, zorg je ervoor dat het werk waar jij waarde aan hecht doorgaat, ook wanneer jij er niet meer bent.
Nalaten aan een goed doel kan alleen via een testament dat wordt opgesteld door een notaris. Een handgeschreven codicil is hiervoor niet voldoende.
Erfgenaam benoemen: Je kunt een goed doel benoemen als (mede)erfgenaam. Dit betekent dat het goede doel recht heeft op (een deel van) je totale nalatenschap, inclusief bezittingen en schulden. Goede doelen accepteren een erfenis vaak ‘beneficiair’, wat inhoudt dat zij niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden.
Legaat: Een legaat is een specifieke gift die je vastlegt in je testament, zoals een geldbedrag, een huis of een waardevol voorwerp. In dit geval benoem je het goede doel als legataris.
Goede doelen met een ANBI-status zijn vrijgesteld van erfbelasting. Dit betekent dat het volledige bedrag dat je nalaat, ten goede komt aan de doelstelling van het goede doel. Ook andere organisaties, zoals sportverenigingen en koren, kunnen soms in aanmerking komen voor belastingvrijstelling.
Het verdelen van een nalatenschap kan complex zijn, maar notarissen en goede doelen met nalatenschapsdeskundigen kunnen je helpen om dit proces soepel en efficiënt te laten verlopen.